• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Wpływ czynników genetycznych na ryzyko chorób: Najnowsze odkrycia.

Czarna herbata jest chyba w Polsce w największym stopniu kultowa. Niemniej jednak mało kto chyba frapuje się jak powstaje taka czarna herbata. A czarna herbatka ma wiele wspólnego z herbatą zieloną. Powstaje ona w wyniku fermentacji naturalnie herbaty zielonej. Sporo legend głosi, że czarna herbata powstała całkiem przypadkowo w wyniku zanadto długiej fermentacji herbaty zielonej. I tym samym wypadek sprawił, że powstała chyba najbardziej dzisiaj znana herbata czarna. Towarzyszy ona osobom niemal w każdym zakątku świata. Jednak czarna herbata występuje także w różnych gatunkach. Herbata wobec tego herbacie nierówna. A można się jakkolwiek o tym przekonać kupując chociażby herbatę w supermarkecie. Tania herbata z torebki tak oznaczana ekspresowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą czarną herbatą liściastą typu sklepy z herbatą. Właśnie dlatego kiedy kupujemy herbatę należałoby sprawić jej jakość oraz unikać właściwie najtańszych herbat z niskim półek sklepowych. Drugą ważną kwestią jest sposób parzenia herbaty. Nawet jeżeli zakupimy odpowiedniej jakości oraz właściwą gatunkowo herbatę jesteśmy w stanie popsuć jej smak nieodpowiednim parzeniem. Herbaty powinno być też odpowiednio niemało, tak by napar był należycie mocny, nie za słaby. Herbatę musimy również zaparzać w trafnej temperaturze. Woda ma obowiązek być wrząca, w tak zwanym stadium wody białej, kiedy woda jest nieco niedogotowana, nie może być gotowana zanadto długo.

1. Przejdź dalej

2. Czytaj dalej

3. Znajdź więcej

4. Kliknij i zobacz

Leczenie chorób zakaźnych: Nowoczesne terapie i perspektywy.

Categories: Medycyna

Comments are closed.